Izbjegavajte zamke donošenja odluka

Donošenje odluka ima ključnu ulogu u oblikovanju našeg svakodnevnog života i rada. Prema procjeni neuroznanstvenika, svakodnevno donosimo na tisuće odluka, od manjih poput ustajanja iz kreveta do većih koje značajno utječu na naš rad i život. U poslovnim ulogama poput vođenja timova ili upravljanja, odluke o strateškim partnerstvima, suradnji s korisnicima ili radnom vremenu imaju dubok utjecaj na pojedinca, tim i poslovanje.

Unatoč tome što se često odluke percipiraju kao racionalan proces, one su najčešće oblikovane emocijama, očekivanjima i vanjskim utjecajima. Izazovi s kojima se suočavamo prilikom donošenja odluka uključuju ignoriranje problema, nedovoljno priznavanje važnosti problema, prihvaćanje prvog rješenja koje održava status quo, traženje savršenog rješenja i inzistiranje na već donesenoj odluci.

Važno je prepoznati da krivnja za neuspjeh često leži u traženju krivca izvan nas samih, umjesto da analiziramo vlastite odluke i postupke. Teorija psihologa Weinera naglašava da naša percepcija uspjeha ili neuspjeha ovisi o tome kako im pripisujemo uzroke – interno ili eksterno, stabilno ili nestabilno, kontrolabilno ili nekontrolabilno.

Dimenzije lokusa, stabilnosti i kontrolabilnosti igraju ključnu ulogu u oblikovanju naše percepcije odluka. Unutarnji lokus, stabilnost uspjeha te osjećaj kontrole nad situacijom potiču osobnu odgovornost i motivaciju za daljnji trud. S druge strane, vanjski lokus, nestabilnost uspjeha te osjećaj nedostatka kontrole često dovode do demotivacije i pasivnosti.

Svijest o tome kako percipiramo uspjeh i neuspjeh utječe na naše emocionalno stanje. Pripisivanje neuspjeha osobnim karakteristikama može dovesti do osjećaja srama, dok pripisivanje nedostatka truda može potaknuti osjećaj krivnje, ali i motivirati nas na daljnje napore.

Perfekcionizam, iako često prisutan, može ograničiti naš razvoj jer nas sprječava u suočavanju s greškama, a one su ključne za postizanje uspjeha. Stvaranje jasnih principa unutar sebe može nam pomoći da donosimo odluke svjesno i pravovremeno, čime ćemo poticati napredak i zajedništvo u poslovnom okruženju.

Objavljeno dana