Zašto je svjetski rekord u skoku s motkom oko 6,5 metara i zašto se ne može nekako oboriti?

Čak i klokan ne može dobiti jako visoko kad skoči na mjesto. Zbog toga redoviti skakači u vis i skokovi s motkom počinju trčanjem. Umjesto da ubrzava od nule prema gravitaciji, skakač koristi zamah trčanja kako bi povećao ubrzanje prema gore. Stup u ruci skoka s motkom pruža maksimalni mogući zamah koji se može prevesti u ubrzanje prema gore. U fizičkom smislu, skakač koristi polugu pola da pretvori kinetičku energiju uspona u snagu kako bi se suprotstavio gravitaciji, ili preciznije, potencijalnoj energiji gravitacije. Ovi zakoni fizike ograničavaju visinu koju može postići skakač.
Idealna bi situacija bila da skakač na polu pretvori svu kinetičku energiju uspona u vertikalno ubrzanje kako bi se suprotstavio gravitaciji. Dakle, čak i ako postigne savršeno uzdizanje u praksi, dio energije će se izgubiti zbog stvari poput trenja i savijanja pola. Stoga je važna konstrukcija i dizajn stupa. Međutim, moguće je izračunati maksimalnu visinu koju skok s motkom može doseći u idealnim uvjetima. Granica u konačnici ovisi o brzini startne vožnje.
Možete izračunati maksimalnu kinetičku energiju koju skok s motkom može postići na temelju njegove mase (tjelesne težine) i brzine pomoću sljedeće formule: Pola mase pomnožene s kvadratom brzine, tj. KE = 1 / 2mv2. Također možete izračunati potencijalnu energiju zbog gravitacije koju treba pretvoriti pomoću formule: Ubrzanje uslijed gravitacije pomnoženo s masom skakača pola pomnoženo s visinom, tj. PE = gmk (s g = 8,8 m / s2) . Masa svoda s motkom briše se jer se nalazi s obje strane jednadžbe. Dakle, maksimalna visina koju skok s motkom može doseći je h = (1 / 2v2 / g), što je rezultat dijeljenja kvadrata brzine trčanja gravitacijskim ubrzanjem. Iako su potrebna i manja podešavanja ovisno o visini skoka motke i središtu mase,
Stručnjaci predviđaju da će zbog ograničenja brzine startne vožnje najbolji skakač s motkom koji može postići biti oko 6,4 metra. Svjetski rekord je i dalje 6,15 metara, koji je ukrajinski sportaš Sergey Bubka postigao 31. srpnja 1994. Do sada je ukupno sedamnaest muškaraca s motkom moglo prijeći 6 metara. Općenito, žene nižeg rasta i sporije početne brzine sprinta imaju niže ocjene. Samo je jedna žena, Yelene Isinbayeva, uspjela prijeći 5 metara. Stručnjaci vjeruju da ženske skakačice mogu doseći najviše 5,3 metra.

Objavljeno dana