Zašto bebe plaču bez razloga

Bebe često plaču, a ponekad čak i bez razloga koji je vidljiv roditeljima ili skrbnicima. Plač beba je način komunikacije i izražavanja njihovih potreba i osjećaja.

U prvim mjesecima života, bebe još uvijek ne mogu kontrolirati svoje emocije i tijelo, pa im je plač jedini način da izraze svoje potrebe. Bebe mogu plakati zbog različitih razloga, kao što su glad, umor, nelagoda, bol, želja za toplinom ili društvenom interakcijom.

Međutim, ponekad bebe plaču i bez vidljivog razloga. To se obično događa u prvim mjesecima života i naziva se “kolike”. Kolike su stanje u kojem beba plače više od tri sata dnevno, više puta u tjednu, bez vidljivog razloga. Kolike obično počinju u drugom ili trećem mjesecu života i traju do četvrtog ili šestog mjeseca.

Uzrok kolika nije u potpunosti poznat, ali se smatra da su povezane s neprijateljstvom probavnog sustava i razvojem mikrobiota u crijevima. Također, pretpostavlja se da bebe koje imaju kolike mogu biti osjetljivije na određene vrste hrane ili na stres.

U svakom slučaju, važno je da roditelji i skrbnici pruže bebi potrebnu pažnju i utjehu kada plače, bez obzira na razlog. Također, važno je da se konsultira liječnik ako se plač bebe čini neobično dugotrajnim ili ako je povezan s drugim simptomima, kao što su vrućica, povraćanje ili promjena u boji ili teksturi stolice.

Objavljeno dana